Prieteni din copilărie

– Haideţi să bem în Soho, ne spune Matthew.

Matthew e gay. Nu ne spusese deschis, dar ştiusem asta de când ne închiriase casa, mie, Jerry, şi partenerului meu, Don. Este cel mai elegant bărbat pe care-l cunosc şi singura dată când l-am văzut încurcat a fost în preajma antrenorului nostru de fitness, un bărbat foarte atractiv.

James se prinde cu ambele mâini de braţele fotoliului. El şi Matthew sunt prieteni din copilărie. Vede că mă uit la el şi îmi face cu ochiul.

Matthew ne conduce în nordul cartierului chinezesc, în zona cu teatre şi cluburi. În primul club, care se laudă a fi un club ‘înzestrat şi stilat’, miroase a lemn lăcuit. Barul e acoperit cu piele, care se simte rece şi fină la mână. James face o remarcă despre faptul că seamănă cu pielea unei femei.

– Ca spatele gol al Florei, când ai cerut-o de soţie?, răspund eu.

– Datorăm amintirea acelei imagini lui Matthew, spune James. Dacă era după mine, o trezeam într-o dimineaţă şi o ceream în pijama.

– Te-ar fi refuzat, zice Matthew.

În ziua aceea, Matthew îmi ceruse să eliberez o masă pentru prietenul său şi să organizez o cerere în căsătorie. Mă flatase spunându-mi că restaurantul meu e perfect pentru asta, pentru că e cel mai pretenţios şi elegant din Londra. Adevărul e că oamenii îşi fac rezervare cu luni înainte, pentru a fi siguri că găsesc un loc. Aranjasem totul perfect, într-un timp scurt: cea mai bună masă, cu vedere asupra luminilor oraşului, muzică romantică în surdină, un vin vechi pus deoparte pentru oaspeţi de seamă, inelul aranjat pe prăjitura Florei. Fusesem primul care a aplaudat când ea a zis ‚Da!’, cu grijă să implic şi restul oamenilor din restaurant. Flora se comportase demn pe tot parcursul serii, dar ştiam că e impresionată.

– M-a refuzat ea în limuzină, în drum spre casă, spune James. Femeia aia era încăpăţânată ca un măgar când venea vorba de sex.

Doi ani mai târziu, ne întalnisem din nou. Fusese prima dată când Matthew îşi scurtase una din desele sale călătorii în străinătate. Flora îl părăsise pe James pentru că nu putuse concepe ideea de a avea un copil.

Al doilea club în care ne duce Matthew e complet opus primului. Destinat ‘cowboy-ului urban’ care ascultă honkey-tonk şi rock, se vrea nepretenţios şi ieftin. Îmi aminteşte de Alice, a doua soţie a lui James. Alice e fata de la ţară, îmbrăcată în blugi şi cămaşă cadrilată pe care te aştepţi s-o descheie şi s-o înnoade în orice moment. Tânără şi sănătoasă, se mirase de tot ce îi arătase James în Londra. Mi-o adusese la restaurant pe nepusă masă. Nu putusem să îi las să aştepte, alături de coada de câţiva metri din seara aceea, cu Alice făcuse notă discordantă de la codul vestimentar al restaurantului. Spre deosebire de Flora, fusese toată noaptea cu mâinile pe James.

– Îmi inchipui că nu ai avut aceeaşi problemă cu Alice, îi spun eu lui James.

– După ce o aduceam acasă de la restaurantul tău, nu trebuia s-o conving să se dezbrace. Făcea asta singură, apoi trecea la a ma dezbrăca pe mine.

– Probabil nu-i ziceai că plăteai doar un sfert de consumaţie, zice Matthew.

– Şi asta a contribuit, da.

James făcuse greşeala să îi propună lui Alice să cumpere o fermă la ţară. Speriată că trebuie să se întoarcă de unde plecase, Alice fugise în America. Divorţul fusese anevoios. Matthew îl reprezentase pe James şi mi-l amintesc spunându-i:

– Ştii James, bătrâne, poţi să te culci cu ele şi fără să le iei de nevastă.

Îl pusese să promită că se va gândi bine înainte să se însoare a treia oară.

Fără să ne spună nimic despre orientarea lui sexuală, Matthew ne duce în cel mai mare bar din Soho, ‘Un club mare pentru bărbaţi mari’. Are trei nivele şi o capacitate de 500 oameni, dintre care majoritatea sunt bărbaţi fără cămaşă. James se loveşte de un tânăr cu pieptul vopsit în culorile curcubeului.

Apoi, mă face să mă simt că sunt îmbrăcat prea banal într-un club numit ‘Dorinţă de Cabaret’. Restul oamenilor de la mese sunt îmbrăcaţi în costume elegante şi portă măşti. Mesele sunt orientate către scena unde se cântă. Artiştii sunt majoritatea transsexuali, machiaţi atât de bine încât e greu să îţi dai seama dacă sunt femei reale printre ei.

Când ajungem în ‘Dancing Disco Diva’, suntem toţi suficient de beţi încât să punem Abba la un tonomat învechit, piesa principală de decor.

– Nu m-am mai zbânţuit aşa din adolescenţă, le spun.

– Eu sunt încă tânăr, îmi răspunde James.

James e cel mai în vârstă dintre noi. Într-o zi, actuala lui soţie, Caitlyn, vine acasă supărată foc. James o întreabă ce păţise.

– S-a aşezat lângă mine în metrou un moş libidinos de 50 ani, răspunde ea.

James are 56.

Caitlyn este cea de-a treia şi actuala lui soţie. Împreuna, au un băiat de 17 ani pe care îl cheamă Bart. Eu şi Matthew suntem de acord că James şi Caitlyn fac o pereche bună – Caiytlin are grijă de el şi Bart atunci când se poată ca doi copii şi nu îl ia pe James în serios.

Când James o adusese prima oară în restaurantul meu, Caitlyn îl intrebase direct:

– Cate femei ai mai adus aici înaintea mea, să le impresionezi?

Avusese, însă, curiozitatea să mă cunoască, şi răbdarea să audă doi moşi povestind despre tinereţi.

După ce mergem puţin printr-o ploaie uşoară, la insistenţele lui Matthew, intrăm într-un club mixt, de gay şi heterosexuali. Abia ne auzim între noi, dar volumul muzicii nu pare să îi deranjeze pe tinerii care se distrează aici. Matthew ne face semn să îl urmăm. Trecem pe lângă doi băieţi care se sărută şi ajungem într-un separeu unde ne putem bucura în linişte de un gin tonic.

– L-ai lăsa pe Bart să vină aici?, spune Matthew.

– Matthew, băiatule, oricât aş fi de ameţit, îmi recunosc propriul băiat. Am trecut pe lângă el mai devreme. N-are nevoie de acordul meu să meargă unde îi place. Nu trebuia să mă târăşti prin şase cluburi ca să îmi spui că sunteţi amândoi gay, dar apreciez efortul.

 

^ Fotografia este din portofoliul Andreei Clinciu, vezi mai multe pe pagina ei de facebook  sau instagram.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s