Despre ipocrizie

Era o dimineaţă extraordinară. Reuşisem să mă trezesc cu două ore mai devreme şi să termin o poveste care mă obseda de ceva timp. Nu mai aveam nimic de făcut, aşa că plec cu mult mai devreme la serviciu. În pasaj la Unirii, mă intersectez cu toţi cei care intră la muncă de la 8. În jurul meu, oamenii aproape aleargă în sensul săgeţilor desenate pe jos. Un bărbat în costum se grăbeşte mai mult decât ceilalţi, agitându-se pe loc atunci când trebuie să aştepte ca cineva să facă un pas pentru a avea loc să înainteze. La un moment dat, intră puţin pe culoarul celor care merg în direcţia opusă. Îi taie calea unui bărbat solid între două vârste iar acesta intră deliberat în el, dezechilibrându-l.

– Ce disperaţi, mi-am zis. Unde s-or grăbi toţi aşa?

Ajung la staţia de metrou de lângă birou cu jumătate de oră înainte să încep programul. Hotărăsc să mă abat pe la un supermarket, să îmi cumpăr o gustare. La casă, este o coadă de 10 persoane. Un casier plictisit, cu cercel în nas, se aşează pe scaun, pe culoarul alăturat. Ultima persoană de la coadă, o domnişoară ce nu are mai mult de 20 ani, întreabă dacă se poate plăti şi acolo. El îi răspunde că da şi domnişoara înaintează şi îşi pune cumpărăturile pe tejgheaua din faţa lui. Doamna cu coc care rămase acum ultima din coadă, se adresează vânzătorului:

– Nu era normal să se respecte ordinea rândului?

– E vina mea, doamnă? Eu doar încasez.

– Dumneavoastră puteaţi impune bunul simţ. În ziua de azi am uitat să fim educaţi.

Vânzătorul termină de încasat de la prima tânără.

– Mai veniţi şi aici, vă rog, spune el.

Aceeaşi doamnă cu coc care îl certase mai devreme îşi pune plasele pe tejghea, înaintea celor 7 persoane rămase în faţa ei la prima coadă.

Plătesc şi ajung la muncă. Primul lucru pe care-l fac este să citesc mailurile care-mi vin peste week-end, să văd dacă sunt urgenţe. Îmi atrage atenţia un mail foarte lung în care un coleg supărat că nu a incheiat o afacere vorbeşte despre cum suntem o echipă şi împărtăşim atât succesul, cât şi eşecul. În încheiere, spune:

– Datorită faptului că departamentul x (departamentul meu) a stricat relaţia cu clientul, a fost imposibil să îi conving să semneze.

Mă gândesc să îi răspund că mă doare pierderea comisionului lui ca şi cum am fi în aceeaşi echipa. Îmi apare un reminder înainte să apuc să răspund – trebuie să merg la un training de care uitasem.

În sala de şedinţe, profesoara ne propune să ne prezentăm într-o manieră deosebită: să ne spunem prenumele şi o calitate a noastră care să înceapă cu prima literă din nume. O colegă din alt departament, Laura, spune că ea e loială.

În pauză, Laura cea loială începe să vorbească tuturor despre prietena ei, care ţine training-ul:

– E fată bună, dar cam stresată, cred că are nevoie de un bărbat, dacă înţelegeţi ce vreau să spun.

Ma întreb dacă loialitatea e chiar singura calitate care începe cu litera L.

La finalul programului, mă sună Bogdan. Ieşisem cu el de câteva ori şi ajunsese deja să îmi fie foarte drag. Mă invită în oraş. E deja la Unirii, trebuie sa trec prin pasaj şi să ies, mă aşteaptă acolo.

În metroul, chiar lângă mine, o fată vorbeşte la telefon despre cât de important e să fii o persoană sinceră, pe un ton plictisit. La un moment dat, se uită la telefon apoi spune, grăbită:

– Trebuie să închid, mă sună cineva şi e foarte important, e o urgenţă.

Răspunde la celălalt apel, chicotind şi vorbind însufleţit despre viitoarea petrecere la care avea să meargă.

Urmează Unirii. Urc scările zburând şi ajung la pasaj. Nu e foarte aglomerat, dar trebuie să ocolesc câteva persoane ca să ajung mai repede la scările rulante.

– Doamne ce încet merg oamenii ăştia! Ei n-or avea nicăieri unde să se grăbeasca?!

 

 

^ Fotografia este din portofoliul Andreei Clinciu, vezi mai multe pe pagina ei de facebook  sau instagram.

2 gânduri despre „Despre ipocrizie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s