Pastila de râsu-plânsu # 3 – Amintiri din copilărie

Tatăl meu şi-a dorit un băiat. M-a făcut să simt din plin asta, aşa că, de dragul lui, am învăţat să merg pe toate gardurile, oricât de înguste, să joc fotbal şi să mă caţăr în copaci. Aveam picioarele şi coatele pline de julituri. Într-o zi când nu reuşeam să îmi opresc sângele din rana pe care o făcusem sub genunchi, bunica mi-a zis, sperând să facă din mine o domnişoară respectabilă:

– Într-o zi o să ţi se scurgă tot sângele şi poate atunci o să te potoleşti.

Am văzut alb în faţa ochilor gândindu-mă cum felul meu de a fi îmi pusese viaţa în pericol. Voiam să trăiesc cât mai mult, aveam poftă să fac de toate, dar deja îmi scăzuse speranţa de viaţă la cât sânge pierdusem. Mai aveam nevoie de timp să îl fac pe tata mândru de mine (până mi-am dat seama că mă iubea, în felul lui, deşi nu o arăta, au trecut anii, el nu mai era, şi începusem deja să sufăr căutând aprobarea altor bărbaţi din viaţa mea). Eram aproape lecuită de comportament băieţesc, noroc că am auzit-o pe mama citind dintr-o revistă de femei că singurele fructe care ajută la regenerarea sângelui sunt coacăzele. Ăsta era secretul:

Dacă mănânc coacăze, n-o să mai mor!

***

Pe vremea lui Ceauşescu, la un spital de nebuni erau înghesuite şi persoane handicapate, în scaune cu rotile. Mătuşa mea m-a luat cu ea să-şi viziteze un prieten care lucra acolo. Pentru că era în fustă, am fost urmărite de un nebun care striga:

– Ale păcioale! Două!

***

– Ţin minte că tata bea, la drum lung, bere. Şi, de groază să nu îi zic: ‘Mă tată, mai las-0 pe asta’, o beam eu. Mi se făcea rău, că eram mică, dar aşa bea el mai puţin. Totuşi, nu a făcut niciodată un accident, nu era circulaţia din ziua de azi.

***

^ Fotografia este din portofoliul Mihaelei Niţulescu, vezi mai multe pe pagina ei de facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s