Întâlnirea

Stă la câțiva metri de mine, chiar la intrare. Pentru o secundă, am crezut că eşti tu, ceea ce ar fi cel puţin neobişnuit, având în vedere că sunt într-un club unde se dansează, genul la care n-ai fi mers tu în ruptul capului.

Se oprește, mă salută și mă întreabă cu îndrăzneală dacă am cumva o țigară. Îi întind pachetul. Nu vreau să ies cu el la fumat? Mă ridic, poate are ceva să îmi spună, în legătură cu tine. Ies în urma lui și îl las să îmi aprindă țigara.

Ochii lui au aceeaşi culoare rară ca ai tăi, un albastru gri, ca de oţel, însă ai lui sunt umezi şi blânzi. Îl întreb cum i se pare Bucureștiul. Îi place viața de student. Spre deosebire de tine, nu s-ar mai duce acasă, aici se simte liber.

Când l-am cunoscut pe fratele tău era doar un puștan. Venisem în vizită la părinţii tăi pentru prima oară. Tatăl tău mi-a făcut un interogatoriu şi a pufnit pe nas când i-am răspuns că da, ai mei au datorii la bancă. Și tu, și Andrei, i-ați moștenit nasul perfect drept, cu nări ascuţite, de parcă ar fi fost sculptate. Mama ta tresărea când o întrebam ceva și se uita la tatăl tău înainte să răspundă. Am fost uşurată când Andrei a propus să mergem în livadă. Tu ţi-ai făcut de lucru, să ne spargi nuci verzi şi am rămas singura cu el.

– Știu că nu prea arată ce simte, dar eu văd că e mult mai fericit de când e cu tine, mi-a spus.

Te bănuisem de spontaneitate şi că îl invăţasei tu, ca să mă flateze. Cunoscându-te mai bine, probabil că a venit doar de la el, tu mă luai cu tine să îmi aleg până și cadourile-surpriză. De atlfel, singurul lucru spontan pe care l-ai făcut în 5 ani de relaţie a fost să tai un gard pentru mine. Fusesem la picnic pe deal, lângă curtea năpădită de buruieni a cuiva, pentru că doar în natură te simţeai tu în largul tău. Departe de orice toaletă, nu găsisem nici o tufă, când îţi amintisei că tocmai cumpărasei un cleşte. Nu era ţipenie de om și eu am insistat să plecăm spre civilizaţie. Ție ţi se păruse nebunesc şi aventuros să-mi tai o gaură în gard, deși nu vrusesem să îmi ridic fusta în curtea omului. Mi-ai vorbit despre asta săptămâni în şir. Te-am ascultat de fiecare dată ca şi când ar fi fost prima oară când auzeam povestea. Când vorbeai cu pasiune, aveai darul de a lumina o cameră.

Andrei îmi pune multe întrebări personale. Sunt conştientă că răspunsurile mele vor ajunge la tine, fie că îţi doreşti sau nu, aşa că încerc să spun numai banalităţi. Își mișcă ochii stânga-dreapta mult și e greu de urmărit. Ţie îţi evitam privirea metalică pentru alt motiv: modul in care mă priveai, fără să clipești, mă făcea să mă simt ca o şcolăriţă prinsă cu lecţia neînvăţată.

Cu ochii larg deschişi, mă urmăreai aşteptând să fac ceva care să te provoace. Ca atunci, de ziua mea, când nu vrusesei să vii, apoi venisei, dar nu ai vrut să dansăm, apoi ai spus că eu pot dansa, apoi ţi-am surprins faţa în timp ce dansam – aveai ochii bulbucați și nu doar sprâncenele, ci toată fața încruntată de mi-a îngheţat sângele în vene. M-am oprit fără să vreau. Peste câteva minute, mă scosesei pe hol şi ţipai la mine că de ce flirtasem cu vecinul când i-am cerut un pachet de cărţi deşi nu fusesei de faţă. Eu ştiam că te deranjase că dansasem cu altcineva pe Lady in red. Oamenii, afară de tatăl tău, te făceau s-o iei razna, şi de aceea trebuia să mă izolez şi eu. Dar eu am nevoie de alţii ca să nu o iau razna. Faptul că mă credeai superficială pentru că nu-mi ajungeai tu şi un turn de fildeş nu a schimbat asta.

Andrei îmi cercetează faţa. Are obrajii rozalii şi bucălaţi, ai tăi erau creoli şi supţi, cu pete movulii de la o varicelă târzie. Zâmbesc şi îl întreb cum stă cu fetele. Se fâstâceşte, dar începe să înşire câteva cuceriri. A trecut atâta timp de când nici nu mai ştiu dacă ai pe cineva. Evident că n-o să-l întreb, iar el nu face nici o aluzie la posibila ta prietenă. Stăm de dureros de mult timp aici, fără să-ţi pronunţe măcar numele.

În ziua când ne-am despărțit, mă grăbeai să plecăm la tren, că te așteaptă tatăl tău. Tocmai vorbisei cu el la telefon, ceea ce însemna că erai și mai răutăcios ca de obicei cu mine. Eu nu eram gata cu treburile, așa că te-ai oferit să mături, ca să plecăm mai repede, dar măturai numai la picioarele mele.

– Vezi, nu mă mătura, că vreau să mă mărit chiar dacă nu te lasă tati să te însori cu mine, am zis eu.

N-ai mai vorbit cu mine până la tren, unde te-ai așezat in alt vagon și îmi dădeai sms-uri că așa sunt eu, proastă. Am mers prin tren, cu bagaje, cautându-te. Flirtai cu o necunoscută. Când ai venit pe holul dintre compartimente, vedeam deja alb. Nu mai știu când ți-am tras o palmă, sau când m-ai apucat de gât suficient de tare încât să lași urme. Când am coborât din tren, erai lângă mașină, cu tatăl tău. Mă așteptați. Tu nu ai vorbit, dar el m-a făcut inconștientă că te-am pleznit. După părerea lui, te-am provocat și cine știe ce puteai să îmi faci. M-a întrebat de ce reacționasem așa, chiar credeam că o să rămân cu tine? Eu am fost doar o distracție. Tu scrâșneai din dinți în spatele lui.

Nu mai știu de ce am ieșit cu fratele tău la fumat, dar cu siguranță nu merită. Mă scuz să plec. Andrei se ridică de pe zidul de care se sprijinea și îi cade o şuviţă pe frunte. Se uită lung la mine şi mi se pare că îi citesc pe chip o urmă de milă. Îi mai ofer o ţigară. Nu mă refuză. Îmi dau seama că nu fac decât să întreţin un viciu pe care tu l-ai pornit, pentru că şi eu, şi fratele tău, ne-am apucat la îndemnul tău.

Intru. Le spun prietenilor mei cine era băiatul misterios cu care am ieșit afară. Încearcă să îmi pună în perspectivă toate lucrurile minunate pe care le-am făcut de când nu îmi mai consum energia pe tine. Au dreptate. Sunt bine fără tine. Și-o să fiu și mai bine după câteva pahare de tămâioasă.

^ Fotografia este din portofoliul Mihaelei Niţulescu, vezi mai multe pe pagina ei de facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s