Guest post – Andrei Zbîrnea

(Același exercițiu ca în acest post, în imaginația lui Andrei Zbîrnea – la atelierul Revistei de povestiri din Vama Veche, Dan Coman ne-a propus să citim Plaja de Roberto Bolaño și să o repovestim, din prisma unui alt personaj.)

 

Veinte poemas de amor y una canción desesperada 

Dominika, nu celelalte două.  Numai să nu fie genul ăla de drogălău care face chetă pentru cîțiva cenți. Poate o să storc niște bănuți de la el. Cred că îl cheamă Henrique, e peruvian și colecționează machete de avioane. Băiatul ăsta aduce puțin cu tipii ăia slinoși din gara Sinaia. Le ziceam Los Platanos numai ca să mă distrez. Erau primii ani în branșă și i-am dat unuia dintre sud-americani 30 de lei pe un CD original. Erau banii de pâine ai copilului, am zis să îi fac un cadou drăguț de Crăciun. Nu i-a plăcut. Mi-a dat chiar și un autograf, pe limba lor. Erau anii cei mai buni, alba-neagră, cazinouri ambulante, primele fetițe cu pedigree. Am înțeles de la început că e bine să ai o activitate diversă, să fii ca elefant.ro, să nu vinzi doar cărți. Eram omul bun la toate. Am început cu prostituție, am continuat cu droguri, jocuri de noroc, pariuri sportive, tot ce s-a putut. Am deschis filiale în toată țara. Angelique a fost prima mea angajată, apoi a apărut Mașa (semăna leit cu Șarapova) și mult mai tărziu slovaca Dominika. Am preferat să nu lucrez cu românce, știți voi de ce.

Tipul ăsta e dubios, e a treia oară cînd trece prin dreptul terasei și asta doar în ultimele zece minute. Fetele sînt pe poziție, rătăcite, par ușor disperate și cumva cu garda jos. Eu nu am de gînd să plec din mașină să le fac training. Job-ul din parcare a fost tot timpul combinația câștigătoare pentru mine.

Henrique încă nu a abordat-o pe Dominika. Am și variante de rezerve pentru un posibil fiasco. Henrique e genul care joacă la păcănele și, în mod sigur, Henrique ia droguri sau tocmai s-a lăsat. Privesc problema din perspectiva retenției, să îl cîștigăm pe client pe termen lung. Dominika vorbește spaniolă, Mașa rupe puțin pe franceză, iar Angelique e poliglota mea preferată. Mergem la sigur.

Cum de nu am observat tricoul cu Suárez. Barcelona 2 pauză 2 final. Sau poate un total goluri, care să mulțumească pe toată lumea. Dominika se pricepe și la pariuri. “oprește-l pe banderas, fă-l să creadă că te-ai rătăcit. are tricou cu suárez și frează de zlatan în perioada psg. Sigur l-ai recunoscut. debe hablar español. spune-i mașei să se ocupe de avocat”. sent -> seen. Dominika is typing…

Am văzut mai demult la TV un psiholog care spunea că oamenii nu trăiesc sau mor, oamenii plutesc. Cred că asta m-a motivat în ultimii ani. Mesaj de la Dominika: “omul e megadubios, cinci minute mi-a recitat dintr-un poet (neruda?, chilian?), apoi m-a cerut de nevastă. m-am gîndit două secunde să accept, am nevoie de o schimbare și n-ar fi rău să mă cheme dominika suárez machado. dar mai degrabă nu. chillax, igor, nu mă mărit.“

Nu mă simt prea comod după mesajul ăsta.

Totuși mai vine unul care are darul să mă relaxeze. “igor, ne-am înțeles pentru 1.500 euro, toată ziua. Iau eu 35%, restul la tine. k? ps: în banii ăștia intră și o sesiune poetică. trebuie să recit din neruda. eu zic că merită.”

Avocatul se simte mult mai în largul său, i-a promis Mașa mulți decibeli, ca la Wimbledon 2004.

Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos.

 

(Dacă v-a plăcut povestea lui Andrei, câteva date despre el: este absolvent al Masterului de Probațiune din cadrul Facultătii de Sociologie și Asistență Socială. A publicat, în 2011, volumul de poeme Rock în Praga – ed. Herg Benet, urmat de #kazim(contemporani cu primăvara arabă), aceeași editură, în 2014. Poeziile sale au apărut în revistele literare: Zona Nouă, Tiuk!, Conta, Zona Literară, Tribuna, Timpul, Poesis Internațional și Familia. A fost inclus și într-o serie de antologii, printre care: Cele mai frumoase poeme din 2011 –Tracus Arte, 2012, Cele mai frumoase poezii ale anului – Adenium, 2014, Ziduri între vii – Zona Publishers, 2015, #Rezist!Poezia – Paralela 45, 2017. În 2015 a obținut marele premiu al Festivalului Antares – Galați, Brăila, Sulina – pentru poezie. Este redactor muzical al revistei Observator Cultural și a inițiat, alături de Iulia Militaru și Felix Nicolau, serile de performance poetic Blitz Show Revival. În toamna lui 2017 va publica volumul de poeme Turneul celor cinci națiuni la editura frACTalia.)

 

^ Fotografia este din portofoliul Mihaelei Niţulescu, vezi mai multe pe pagina ei de facebook.

Un gând despre „Guest post – Andrei Zbîrnea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s